Meditatie juni 2016 Meditatie juni 2016

Sterkte !
Als iemand mij sterkte toewenst, heb ik kennelijk een probleem. Dan sta ik zwak, dan is het resultaat ongewis, dan staat me nogal wat te wachten. Maar waar haal ik de sterkte vandaan? Uit mezelf zal vaak niet lukken.
Wanneer voel ik me sterk? Vaak als ik heelhuids uit een moeilijke situatie ben gekomen. Bij voorbeeld:  als ik een wortelkanaal-behandeling bij de tandarts heb overleefd. Dat is dan gek genoeg een situatie waar ik zelf niets bijzonders gepresteerd heb. Nou ja, ik heb het wel gedurfd de behandeling te ondergaan - maar de tandarts heeft ervoor gezorgd, dat mijn gebit en zodoende mijn gezondheid behouden blijft. En dan bedank ik de tandarts en dan dank ik God, die mij voor het ergste heeft bewaard. Hij is mijn sterkte.

"De HEER is mijn sterkte, hij is mijn beschermer, " (Exodus 14 :2) zo zingt Mozes, nadat de Israëlieten uit de slavernij in Egypte waren ontkomen. Mozes en zijn volk waren de macht van de slavenhouders ontglipt. Het bestaan van slaven, het uitmoorden van de mannelijke joodse jongetjes, de vernedering door de autochtone bevolking, de vervolging, het ligt God-dank achter hun rug. Zich te verzetten, te durven vluchten, door te trekken door de zee, ... het vraagt om moed en om vertrouwen. Mozes en zijn volk vertrouwden op God en durfden te gaan. En achteraf kunnen zij vrolijk zingen: "De Heer is mijn sterkte. Wij zijn gered."

In onze dagen zijn miljoenen mensen op drift geraakt, op de vlucht voor oorlog, geweld, mensonterende omstandigheden, op zoek om eindelijk thuis te komen. Ik wens hen deze sterkte toe. Sterkte, die niet alleen uit hen zelf komt. Dat ook zij ooit kunnen zingen: "De Heer is mijn sterkte en mijn beschermer, de Heer kwam mij te hulp."
ds. W. Jöhlinger