Meditatie september 2016 Meditatie september 2016

Gezeur en vreugdedansje

"Genoeg gezeurd"- en verrassende wending in een gesprek. In mijn oren klonk het niet als gezeur. Ik heb wel begrepen dat het de laatste tijd behoorlijk tegenzat: ziekte, pijn, problemen, open vragen. Als je dit benoemt, is dit toch geen gezeur!
Soms lijkt het erop dat in onze tijd  alles altijd voorspoedig hoort te gaan. Tegenslag is niet sexy. Voor tegenspoed krijg je geen like's op facebook. Maar tegenslagen zijn er wel. En op een gegeven moment wordt het te veel. Als een emmer vol is, loopt hij over - maar hij loopt niet leeg, in tegendeel - hij blijft vol met verdriet en woede. Er mag echt niets meer bij komen.
Wat zijn wij grote mensen toch beperkt. Ik denk aan een meisje met pijn en verdriet omdat haar beertje weg is. Ze kruipt bij moeder op schot. Hier kan ze uithuilen. Helemaal leeg. Alles komt eruit. Verdriet, gemis, pijn, woede... Moeder houdt haar vast, aait over haar bol, wiegt haar zachtjes. Op een gegeven moment is het meisje 'leeg geklaagd' . Een diepe zucht, even knuffelen, dan glijdt ze van schoot en gaat weer spelen.
In de bijbelse liedboek, de Psalmen, is ook ruimte om te klagen, om woedend of reddeloos te zijn. Bij God mag ik 'me leeg klagen'. Niet alleen wat te veel is mag eruit, nee, alles!
En dan, dan mag iets nieuws beginnen.
"U hebt mijn klacht veranderd in een dans, mijn rouwkleed weggenomen, mij in vreugde gehuld" (Ps 30:12). Geklaag verandert in een vreugdedansje!
God dank kent de bijbel geen verbod op klagen. Want foute boel te ontkennen, helpt niemand verder. Dan zou er altijd iets achter blijven. Oud, muf water zou anders in ons levensvaatje blijven staan  en alles bederven, wat er bijgevuld wordt. Dan wordt klagen pas tot gezeur.
Maar dat hoeft niet. In gebed mag je er alles uit gooien, in alle eerlijkheid, tot op de bodem toe. Dan komt er ruimte, krijg je ruimte - volgens de psalm zelfs voor een vreugdedans!
ds. W. Jöhlinger