Meditatie februari 2015 Meditatie februari 2015

MIJN TIJD

We tellen ons leven in jaren - hetzij er iets met het leven  aan de hand is. Rondom geboortes, ern­s­tige ziektes, in de aanloop naar een bijzondere ontmoeting tellen we in weken, dagen of uren. Wat dacht u hoe lang in seconden een leven van 70 jaar duurt?

Twee miljard, tweehonderd acht miljoen, negenhonderd achtentachtig duizend en achthondert seconden. (2.208.988.800 sec)

Zo'n getal in euro's - ach zelfs in centen - zou meer zijn, dan je in je leven wilt uitgeven.

Maar omgerekend op jouw leven? Wie zou nu zeggen, dat je met 70 jaar al oud bent? Er moet zo veel gebeuren in die tijd. En we weten: geen afgelopen seconde komt weer terug. Elk ogenblik is uniek, ook al sta je er meestal niet bij stil. Hoe vaak heb je niet het gevoel: de tijd gaat maar door en je holt er achteraan. En soms lig je 's nachts wakker en de tijd lijkt niet verder te willen gaan. Het is paradoxaal. De klok loopt weliswaar altijd op dezelfde snelheid. Alleen wij ervaren vaak zeer verscheidene snelheden. Als ik terugdenk aan mijn kinderjaren - ach hoe snel had ik willen leren fietsen, maar hoe lang duurde het tot pakjesavond er was. In de loop van het leven leer je anders om te gaan met tijd. We weten dat tijd vergaat - en wij vergaan ook met de tijd. En omdat we weten hoe kostbaar de tijd is, weten we ook hoe kostbaar en waardevol onze tijd is.

Als christen geloof ik: Mijn tijd is aan me toevertrouwd. Ja, het is mijn tijd - geborgen in Gods tijd en eeuwigheid. Dus wil ik mijn tijd zinvol besteden.

In de bijbel vindt zich een prachtige stuk over de omgang met tijd (Prediker 3 : 1-14)

Er is voor alles in het leven een geschikte tijd.

Er is een tijd om kinderen te krijgen en er is een tijd om te sterven. Een tijd om planten in de grond te zetten en een tijd om planten uit de grond te trekken. ... Een tijd om dingen af te breken en een tijd om dingen op te bouwen.  Een tijd om te huilen en een tijd om te lachen. Een tijd om verdriet te hebben en een tijd om te dansen. Een tijd om samen te slapen en een tijd om in je eentje te slapen. Een tijd om iemand te omhelzen en een tijd om afstand te houden. ... Een tijd om stil te zijn en een tijd om te praten. Een tijd om lief te hebben en een tijd om te haten. Er is een tijd voor oorlog en er is een tijd voor vrede.  ... Het is een geschenk van God.

ds. W. Jöhlinger