Meditatie juni 2015 Meditatie juni 2015

Goeie genade!

Wat ben ik? Gekke vraag! Een mens, twee ogen, een neus... Maar dan ben ik gauw terug bij de eerste vraag: Wat voor 'n mens ben ik? Hoe ben ik? Wat zou ik anders willen hebben? Hoe ben ik echt? Wie zou ik graag willen zijn?

Het zijn levensvragen, die waarschijnlijk iedereen wel eens stelt. Tenminste als je er even de tijd voor hebt. Helaas zijn de antwoorden er vaak niet om er blij van te worden. Denken wordt tot piekeren. En als je dan ook nog eerlijk blijft? Want we kennen onszelf natuurlijk het best. We kennen onze fouten en tekortkomingen van ons zelf vaak beter dan de anderen. En uiteindelijk moet iedereen zijn eigen weg vinden - zijn leven lang!

Het klinkt heel banaal - maar soms kun je ervan wanhopig worden. Je kunt niets ongedaan maken, wat je gedaan (of juist niet gedaan!) hebt, of gezegd of gedacht... En ons denken, spreken en handelen laat blijken, wie ik ben. Nuchter beschouwd kun je er somber van worden: Je bent het, die geen klus zonder steun van buiten volbrengt! Je bent er nooit als je echt nodig bent! Jij bent het die de relatie heeft doen stuklopen! Jij bent het die steeds weer opgeeft zonder het doel te bereiken!

Uit de bijbel hoor ik tegenspraak: Alleen door Gods genade ben ik wat ik ben. (1 Kor.15:10) We zijn niet perfect. Dat is duidelijk. Iedereen doet eens verkeerde dingen en maakt foute keuzes. Maar de fouten bepalen niet wat ik ben. Want als ik me toevertrouw aan Gods genade, slaat God een nieuwe bladzijde op in het boek van mijn leven. Dat is het geheim van Gods genade en vergeving. We zijn niet langer vastgelegd op wat geweest is. Het verleden is weliswaar niet weggeveegd, het hoort bij mij. Als verleden,  maar niet meer als mijn tegenwoordige tijd. Nu mag ik Gods geliefd kind zijn. Nu mag ik goeds doen en mooie dingen beleven. Door Gods genade ben ik wat ik ben.

ds. W. Jöhlinger