Meditatie maart 2017 Meditatie maart 2017

Vrede en alle goeds!

Toen ik eind jaren 70 van de vorige eeuw op kamers ging wonen, schreef ik nog geregeld brieven aan mijn ouders, aan vrienden en zeker aan mijn vriendin. Als ik 's avonds thuis kwam was zo'n beetje de eerste actie een blik in de brievenbus. Inmiddels schrijven de meesten  geen  papieren brieven. Internet is sneller, goedkoper, hipper. En ik doe er vrolijk aan mee.
Schrijf je op een toetsenbord, op een schermpje van je smart-phone  hetzelfde als met de pen en op papier? Mijn ervaring is: ik schrijf veel meer mailtjes, dan ik ooit brieven heb geschreven. Maar ook: mailtjes zijn meestal korter, zakelijker, to the point. Emoties hoeven geen woorden meer, je stuurt makkelijker een smiley (emoticon).
En wat zet je onder je boodschap?  Ik zelf denk er meestal niet veel bij na en kies voor een in wezen niets zeggend "groetjes" soms ook "doei" of alleen maar mijn naam.
Een collega van mij groet consequent - ook in zakelijke mail - met de vrome, bijna bijbelse zegenwens: "Vrede en alle goeds".
Zo'n groet doet me wat. Ook al wissel je feitelijk maar informatie, regel je zaken, toch voel en ervaar je: je bent in contact met een medemens, die jou het allerbeste wenst. Iemand wenst je toe, dat het je goed zal gaan, dat je vrede mag ervaren. Hartverwarmend, toch?
En zo groet ik alle lezers van ons dorpsblad: Vrede en alle goeds!
ds. Wolf Jöhlinger