Meditatie december 2017 Meditatie december 2017

BAZUIN HET OVERAL ROND !
In Oost-Groningen houden we er niet van. Nee, wij staan bekend als terughoudend en stug. Liever de kat de boom uitkijken dan bij voorbaat al je bevindingen rondbazuinen...
Vanochtend las ik in de bijbel het woord van de profeet Jesaja:
Maakt het bekend, verkondigt het luid, bazuin het overal rond: 'De Heer heeft zijn volk vrijgekocht!'   (Jesaja 48:20) Ik vroeg ik me onmiddellijk af: Kun je die boodschap ook in Reiderland brengen? Of maakt zo'n boodschap geen kans in een streek, waar de meesten met hun geloof, met hun spiritualiteit, met hun godsdienstige behoefde niet te koop lopen.
Ik doe toch maar een poging: Waar gaat het om? Waar gaat het gelovige mensen om?
Wat je ervaren hebt, houd je niet voor je zelf. Je deelt je blijdschap, je deelt je vreugde mee, dat God mensen bevrijdt. Wat je zelf niet meer verwachtte, komt toch uit. Waar je alles tevergeefs vond, krijgt weer een perspectief. Niet alleen voor je zelf - ook voor je medemensen.
Zo'n ervaring deed het oude Godsvolk in de bijbel op. Na jaren van ballingschap mocht men weer  thuis te komen. Er waren velen die geen moed meer hadden. Mensen, die alleen maar zeiden: het is hopeloos. Het komt nooit meer goed. Mensen, die helemaal geen perspectief meer zagen. Zij moeten te weten komen: Er is weer hoop. God is aan het werk. God bevrijdt. God bevrijdt niet alleen, wie erin gelooft. hij bevrijdt ook wie het niet meer ziet zitten.
--- Zo staat het in de bijbel.
Maar wat moeten wij met deze oeroude boodschap zo'n 2500 jaar later?
Er zijn mensen, die tot op de dag van vandaag Gods bevrijding ervaren. Er zijn mensen, die in alle droefheid, in alle ziekte en rouw, die in alle hopeloosheid toch nog Gods nabijheid ervaren. Als er een vonkje hoop is - laat het weten! Wat belangrijk is in je leven, moet je niet verstoppen in je binnenste - moet je niet enkel voor je zelf houden, maar dat geef je toch door!
Volgens mij is dat pas echt zending, volgens mij is dit pas echt missie: Dat je doorgeeft, wat je beweegt, niet om anderen jouw overtuiging op te leggen, maar om de andere een kans te geven in jouw vreugde te delen. Zo willen wij ook kerk zijn in Reiderland, niet dwingend, maar wel vrolijk getuigend, van wat ons bezig houdt.
En ik ben ervan overtuigd, dat we het ook in onze dorpen en gezinnen veel makkelijker met elkaar zouden hebben, als iedereen een beetje meer met anderen zou delen, wat hem, wat haar bezig houdt.
                                                                                                                                ds. Wolf Jöhlinger