Meditatie oktober 2015 Meditatie oktober 2015

om eens over na te denken
'Wees niet bang, maar blijf spreken en zwijg niet!.'  (Handelingen 18 : 9)
Hopelijk raak ik nooit in zo'n situatie! Dat ik niet meer durf te spreken. Dat ik letterlijk afgerekend word op mijn woorden. En dat mijn woorden mijn doodvonnis zouden betekenen.
Dus ik bedoel niet dat mijn medemensen mij spottend aankijken of mij gewoon uitlachen. Dat vind ik dan weliswaar onaangenaam en gênant. Maar dat overkomt je nog eens als christen in Oost Groningen en dat overleef je. Nee, ik heb het over echte angst om mijn leven. Dat je denkt: als ik nu iets zeg, dan word ik opgepakt en mijn familie zal volgen.
Ik denk aan verzetstrijders tegen de brute macht van de nazi's. Ook uit onze dorpen. Zij konden en wilden niet zwijgen tegenover het onrecht. Zij moesten het met het leven bekopen. Ik denk aan vervolgden in onze dagen - in Afghanistan, Irak, Syrië. Mensen die liever huis en haard, buren en taal achter laten - want er is niemand, die ze bijstaat - en die daarom bij ons een veilig heenkomen zoeken.
Opeens voel ik weer: ik heb alle reden om dankbaar te zijn. Ik mag mijn mond open doen! Elke zondag in de vrije verkondiging van waar ik in geloof. En ik mag mijn gedachten ongecensureerd opschrijven in onze dorpsbladen. Ik hoef niet bang te zijn.
En ik ontmoet veel mensen - ook in onze dorpen - die wel bang zijn. Bang voor de vluchtelingen. Bang voor vreemden. Gelukkig mag je in ons vrij land ook je vrees en je zorgen uiten. God dank! zou ik zeggen. En toch hoop ik dat de vrees ongegrond is. Dat vreemden geen vreemden hoeven te blijven, als je nieuwsgierig naar hun verhalen wilt luisteren en als je niet bang bent te vertellen waarom het zo oneindig waardevol is dat we in ons land niet hoeven zwijgen. Misschien is dat juist de reden, dat ze bij ons onderdak zoeken...
ds. W. Jöhlinger