PKN
Protestantse Gemeente Reiderland
 
Meditatie september 2017 Meditatie september 2017

Vergeten
 
Af en toe moet je overbodige bestanden uit je mailbox of je smartphone verwijderen. Zelfs een groot intern geheugen raakt op een gegeven moment overvol. Onze hersens doen in wezen niets anders. Wat actueel belangrijk is kun je makkelijk weer oproepen, minder indrukwekkende dingen verdwijnen gauw. Tenminste als het goed is.
Het verraderlijke aan ziektes als dementie is: je vergeet wat je niet wilt vergeten. Wie getraumatiseerd is kan vaak vreselijke belevenissen nooit uitzetten of vergeten. En de snelheid van het nieuws laat vandaag vergeten, wat gisteren nog alle aandacht vroeg.
Herinneren en gedenken spelen in de bijbelse traditie een belangrijke rol. Zolang je een mens herdenkt is hij niet vergeten, blijf je in een levende relatie. Ook na zijn of haar dood. Monumenten, verhalen, rituelen en vieringen helpen ons, juist niet te vergeten, wat het leven zo waardevol maakt.
Want mensen vergeten zo snel. Van God wordt beweerd: Hij zal je nooit vergeten. ‘Vergeet een vrouw soms het ​kind​ aan haar borst, is zij niet begaan met haar bloedeigen ​kind? En al zou zij het vergeten, ik vergeet je nooit. Jouw naam staat in de palm van mijn handen, onuitwisbaar.'  (Jesaja 49 : 15.16)
Een geruststellende gedachte: Je ligt God aan het hart, je bent geborgen in Gods hand. Hij vergeet je niet.  En hoe zit dit bij ons? Raakt Gods nabijheid bij ons in vergetelheid? gedenken we de ervaringen die we misschien ooit met God opdeden? Blijven we met God in relatie, in gesprek? Het zou jammer zijn, als we zo veel goeds zouden vergeten.
ds. W. Jöhlinger 
 

terug
 
 
Komende dienst


25 – 02  09.30 uur   Bad Nieuweschans
: ds. Jöhlinger
Organist: dhr. Cannegieter
Collectes:
1. diaconie: Armoedebestrijding SchuldHulpMaatje
2. Kerk
3. Algemeen kerkenwerk

19.00 uur  Meeden: vesper 40-dagentijd  Dorpskerk Kerkstraat 12
pastor Huizing-Piersma.

welkom!
 
BUREN IN DE STREEKGEMEENTE

Klik HIER voor de websites van onze buurgemeenten.
 
Leesrooster
NBG  Bijbelteksten 
 
 
Contact
Voor opmerkingen, vragen
mail  
 
 
Protestantsekerk.net is een samenwerking tussen de dienstenorganisatie van de Protestantse Kerk in Nederland en Human Content Mediaproducties B.V.