Diaconie en Collectes Diaconie en Collectes

Diaconiecollectes van  de maand april - mei 2018

Zondag 29 april    Nieuwolda: Diaconie plaatselijk

Zondag 6 mei              Bad Nieuweschans: Diaconie plaatselijk
De diaconie probeert wat voor de mensen binnen onze gemeente te betekenen d.m.v. een bloemetje met de verjaardag voor ouderen van onze gemeente, aandacht voor mantelzorgers en voor een aantal mensen een kerstattentie of –pakket. Ook kunnen mensen een beroep doen voor hulp, als het financieel niet goed gaat.

Donderdag 10 mei      Finsterwolde: Jongerenwerk ‘t Schienvat
Alweer zo’n 70 jaar geleden werd in Finsterwolde ’t Schienvat opgericht. Een clubhuis voor jongeren in een prachtige locatie: een mooi en karakteristiek kerkje. Op 2 januari 1997 verwoestte een brand het kerkje, maar dat betekende zeker niet het einde van de jongerenactiviteiten. In 2000 kwam er een nieuw jongerencentrum aan de Westbaan in Finsterwolde. En er kwam een fusie met Neon, een stichting met als aandachtsgebied de randgroepjongeren in onze regio. Zo ontstond de Stichting Samenwerkingsverband ‘t Schienvat en Neon.
Eén stichting met twee ‘poten’: het jongerenwerk en het randgroepjongerenwerk. En met één gezamenlijke visie: jongeren zichtbaar maken! Een stichting met een christelijke achtergrond.

Zondag 13 mei            Oostwold: Project Tear: visvijvers en meer in Cambodja
Dit is een project van Tear. Tear helpt mensen zelf op te staan uit armoede en onrecht. Ze bieden wereldwijd hulp via lokale organisaties en kerken. Ze helpen waar ze kunnen en moedigen mensen aan om de wereld mooier te maken.
Het project waar wij voor willen collecteren traint kerken om met hun dorp te werken aan betere leefomstandigheden. Op het platteland van Cambodja hebben veel mensen te weinig eten en onvoldoende drinkwater. Ze zijn vaak ziek. Een derde van de Cambodjaanse bevolking leeft onder de armoedegrens.
Kerken in Cambodja doen hun best om dit te veranderen. De kerk in Cambodja is klein, maar wordt sterker en zelfbewuster. Steeds meer lokale kerken nemen initiatieven om, samen met de gemeenschap, problemen aan te pakken die spelen in hun dorp. Wat ze doen is afhankelijk van de lokale behoeften. Het dorp kiest bijvoorbeeld voor het aanleggen van latrines, het opzetten van een rijstbank of een visvijver, of het starten van spaargroepjes. Ze gaan aan de slag om hun eigen situatie te verbeteren.
Tear-partner WDO= (Wholistic Development Organisation) is de motor achter dit werk. WDO geeft intensieve training en coaching aan kleine teams van 5 tot 7 kerkleden, zodat ze in hun eigen dorp samen met de bevolking ontwikkelingsprojecten kunnen opzetten. Op die manier wordt gewerkt in 40 dorpen. Dorpsbewoners verbeteren hun inkomen, hebben meer te eten en worden gezonder.

Zondag 20 mei            Regiodienst Pinksteren Oostwold: Stichting “De Vrolijkheid’
Deze stichting wordt ondersteund door Kerk in Actie in Nederland en streeft ernaar het leven in asielzoekerscentra voor jonge bewoners minder schadelijk te maken.

Zondag 27 mei            Oostwold: Diaconie plaatselijk
Ook in de Protestantse gemeente Oostwold/Nieuwolda zijn er diaconale activiteiten.