Meditatie juni 2017 Meditatie juni 2017

Gezouten vriendelijkheid?
Laatst hoorde ik de grappig bedoelde opmerking: Groningers zijn te eerlijk om aardig te zijn - en Drenten te aardig om eerlijk te zijn.
Alle vergelijkingen gaan mank. Maar misschien zit er wel wat in. Ik bedoel nu minder de regionale verschillen van mentaliteit in het noorden van Nederland - maar in de tegenstelling van aardig en eerlijk. En ik vraag me af: staat  aardig-zijn  en eerlijk-zijn in tegenstelling tot elkaar?
Volgens de bijbel horen vriendelijkheid en eerlijke duidelijkheid onlosmakelijk bij elkaar.
"Zorg dat alles wat je zegt vriendelijk en interessant is. En geef duidelijk antwoord aan iedereen die je iets vraagt." (Kol 4:6)
Met wat je lief is, ga je zorgvuldig om. Daar hoort ook vriendelijkheid bij. Je laat zien, wat je beweegt. Dus je woorden, je gedrag lijken op een geopende deur. Een deur die toegang biedt aan het geheim, dat ik vaak niet zo maar met anderen deel. Door de open deur is er een kans om dichterbij te komen. Vriendelijkheid is de deur, maar om echt te durven binnen te komen, is er meer nodig. Duidelijkheid  is aanlokkelijk. Letterlijk staat in de oude taal van bijbel: Zout - of gezouten waarheid.
Dus niet alleen zoete koek is lekker. Ook gezouten waarheid geeft smaak aan een gesprek. Dat is heel iets anders dan ongezouten kritiek. En het is ook heel iets anders dan alleen maar praten over koetjes en kalfjes. Soms mag het ook over iets gaan. Dat brengt je verder. Ook al is het soms pittig, maar je raakt betrokken. Je vraagt na, komt dichter bij het geheim. Je bent opeens midden in een gesprek.
Laat zien, wat je bezielt. Laat horen, wat je beweegt. Ook vanuit je geloof. Leef zo in het spoor van Jezus. Vriendelijk, eerlijk belangstellend naar je medemensen, eerlijk in wat jou bezielt en wat in jouw agenda staat. Het geheim van Jezus op het spoor. Doen we voor elkaar de deur open.
ds. W. Jöhlinger