ONTMOETING Vrouwenvereniging - Frauenkreise 6 mei 2013 ONTMOETING Vrouwenvereniging - Frauenkreise 6 mei 2013

6 mei 2013 Jaarlijkse ontmoeting met de Duitse dames.

De afspraak is gemaakt, om 14.30 bij ‘de Tjamme verzamelen om met 20 dames en heren naar Kirchborgum te gaan voor onze jaarlijkse ontmoeting met de Frauenkreis Kirchborgum/Vellage.
Alle auto’s staan startklaar, alleen Ds. Jöhlinger moet nog komen.
Weet u dan hoe dat gaat..?
“Ja, ik weet zeker dat we het goed afgesproken hebben.. Ach, hij is pas 5 minuten te laat en wij staan al erg vroeg klaar… Hij heeft een lichtkleurige auto, wat voor merk? Nee, dat weet ik echt niet…”
Na vijf lichtkleurige auto’s te hebben nagestaard kwam hij dan toch om de bocht.
Een lekke band was de oorzaak van het oponthoud, de zwarte handen en de lekke band in de achterbak zijn getuigen van het verwisselen.
Toch kwamen we niet erg veel later in goede orde in Kirchborgum aan, verwelkomd aan de deur door Ds. Gretchen Ihmels -Albe. Buurvrouw Gerda, haar rechterhand bij onze ontmoetingen, loodste ons naar het zaaltje.
Op de tafels staan de theekopjes, kandij, room en de cake in plakken uitgestald op de borden, er is zelfs gedacht aan koffie voor de niet-theedrinkers onder de gasten.  De taarten die voorin het zaaltje staan te pronken worden na het welkomstwoord, zang en overdenking gepresenteerd en de cake is om de gaatjes te vullen.

Als die er al waren…! De liederen zingen we uit onze meegebrachte boekjes van de tentevangelisatie. Het zijn liederen met een Duitse en Nederlandse tekst die we afwisselend zingen.

Deze middag staat in het teken van het avondmaal. Vorig jaar heeft Ds. Ihmels ons de prachtige avondmaalstel uit Vellage getoond. Dit jaar heb ik de tinnen stel én de zilveren stel uit Bad Nieuweschans meegenomen.

Ds. Jöhlinger vertelt hoe het avondmaal gevierd wordt.

In grote lijnen is dit in beide landen hetzelfde, maar in Nederland vieren we voor Pasen op witte donderdag het heilig avondmaal, dat gebeurt in Duitsland op goede vrijdag. Het lopend avondmaal is niet gewoon in Duitsland en de oplossing om een klein bordje met een stukje brood en een kleine beker wijn naar de organist te brengen was zeer welkom; Ds. Ihmels zoekt al langer naar een goede manier om hun organist te betrekken bij de viering.
Ds. Ihmels vertelde dat in Duitsland  erg zwaar getild wordt aan zondag 30 van de Heidelbergse catechismus, en dat er erg weinig mensen aan het avondmaal aanzitten.
Vooral deze zin weerhoud veel mensen:  Maar de huichelaars en zij die zich niet van harte tot God bekeren, halen door hun eten en drinken een oordeel over zich.
In Nederland gaat het meer om de verbondenheid met Christus en mede christenen in samenhang  met het lijden en sterven van Jezus om ons vergeving  van onze zonden te schenken. En wordt het zowel een plechtige  als blijde viering.

Over de meegenomen stukken antiek, heb ik iets verteld.

Het zilver werd vooral mooi gevonden, er ging een oh en ah door de zaal.
Onder de voet van de bekers én de kan én het plateau van de kleine bekertjes staat met duidelijke  letters gegraveerd:  Kerk van Finsterwolde 1869. De jaarletter k,het keurteken met rennende leeuw en het meesterteken van Van Kempen in Voorschoten zijn tekenen van echtheid.
Het handvat van de kan is prachtig versierd met druivenranken. De sierlijke vorm draagt bij aan het schitterende uiterlijk van de kan.
Het tin, veel eenvoudiger maar zeker net zo waardevol. Gemaakt in Groningen door tingieter Harm Amsing. Familie Amsing is al sinds 1620 in de tingieterij werkzaam.
Vooral  speciaal is een groot tinnen bord met de inscriptie: Ter herinnering aan de avondmaalsviering op 17 maart 1812, geschonken door F.J.Voget  Holthuzen en G.H. Voget  Weener.
Holthuzen is een buurgemeente van Kirchborgum. Ds. Friedrich Julius Voget, 1842- 1940, is de stichter van de Holthuzer kerk die hij gefinancierd heeft door een pamflet te verspreiden met de vraag om schenkingen.  Vele kleintjes maakten één grote en door de schenking van een stuk grond en inbreng van veel vrijwillige bouwvakkers is de bouw binnen twee jaar afgerond. Hoe de relatie met Nieuweschans ontstaan is, is mij niet bekend. Misschien weet u,  als lezer er iets van?

Rond 16.45 nam Ds. Ihmels het woord en bedankte ieder voor de inzet  om van onze ontmoetingen een feest te maken, dit is echter de laatste maal dat er op deze manier uitwisseling tussen de vrouwenverenigingen plaats heeft gehad. De Duitse vrouwen zijn over het algemeen een stuk ouder en  de lichamelijke beperkingen worden sterk gevoeld. Reizen wordt een te grote opgave.
We zullen dus op zoek gaan naar een andere invulling  voor onze grensoverschrijdende ontmoeting.
De intentie om elkaar te blijven ontmoeten is zeer zeker aanwezig .
We kregen nog een geschenkje mee naar huis. Gerda heeft voor al de Nederlandse gasten een engeltje gevouwen van een pagina  uit een oud gezangenboek op rijstpapier gedrukt, zeer kwetsbaar dus.

Mijn ‘Schutzengel’ heeft de tekst uit Jesaja 58: 7I op haar rokje staan:
Is het niet: je brood delen met de hongerige, onderdak bieden aan armen zonder huis, iemand kleden die naakt rondloopt, je bekommeren om je medemensen?
Na een gezamenlijk Onze Vader, ieder in de eigen taal, gingen de chauffeurs weer achter het stuur zitten en brachten iedereen voor het eten thuis.

Namens de Interkerkelijke vrouwenvereniging Beerta,
Ietje de Graaf