PKN
Protestantse Gemeente Reiderland
 
Meditatie mei 2015 Meditatie mei 2015

om eens over na te denken

"Vergeten"?

Het spijt me, die afspraak ben ik helemaal vergeten! - Mijn huiswerk? Sorry, vergeten.
O nee, ik had op weg naar huis boodschappen willen doen en ben het vergeten...
We vergeten nog eens wat. Jonge en oude mensen. Soms heb je anderen dingen, die je meer bezig houden. Grotere zaken, persoonlijke behoeftes, andere prioriteiten. En in het echte leven is het dan vaak als met een e-mail, wat je niet onmiddellijk beantwoordt: het raakt uit het zicht. Vergeten!
Afspraken gaan dan niet door - vergeten! Beloftes worden gebroken - vergeten! Verplichtingen nagelaten - vergeten! En ik vraag me af: ben ik het slachtoffer van het vergeten - of stuur je er soms ook (on)bewust op aan?
In de bijbel lees ik een advies: "Vergeet niet liefdadig te handelen. Houd de onderlinge solidariteit in ere, want dit zijn offers waarin God behagen schept." (Hebr. 13:16)
Hoort het überhaupt tot mijn gedrag "liefdadig" te handelen? Bent u bereid en in staat, voor de ander op te komen en solidair te zijn? Ik hoop van wel. Net zo als de bijbel er van uitgaat. We willen er zijn voor anderen. In wezen willen we aardige, lieve, meelevende mensen zijn. In de dagen rondom 4 en 5 mei herinneren we ons aan deze menselijke trekken, die het kwaad een halt toeroepen. Mensen horen elkaar te helpen en hun dingen met elkaar te delen. Maar soms vergeten we dit. Andere taken, andere plannen krijgen dan de voorrang. Het eenvoudige "omzien naar elkaar" verdwijnt dan achter onze privacy, onze drukke agenda soms ook onze luiheid.
Natuurlijk heb je tijd voor jezelf nodig. En voor je eigen dingen en dingetjes. Maar als dit je hele leven bepaalt? Als je zelf alleen maar middelpunt van jouw wereld wordt? Word je dan zelf niet ook vreselijk eenzaam? 
Tijd voor me zelf - natuurlijk - maar niet alle tijd voor mezelf. Ik heb er ook iets aan als ik tijd vrijmaak voor de kinderen, tijd voor een gesprekje met de buren, tijd voor een vriend, die ik al zo lang had willen opbellen...

Het doet me goed af en toe herinnerd te worden dat we niet moeten vergeten onze tijd en ons leven met anderen te delen. Want eigenlijk verrijkt dit alleen maar ons leven. En God vindt het ook goed.

Wolf Jöhlinger

terug
 
 
Komende zondag27 – 05  09.30 uur Nieuwolda  Cremerstraat
Pastor T. Huizing
Organist: dhr. Dijkhuis 
1e:  Kerkrentmeesterlijk quotum 
2e - Kerk
3e - Diaconie plaatselijk
       
Welkom!
 
BUREN IN DE STREEKGEMEENTE

Klik HIER voor de websites van onze buurgemeenten.
 
Leesrooster
NBG  Bijbelteksten 
 
 
Contact
Voor opmerkingen, vragen
mail  
 
 
Protestantsekerk.net is een samenwerking tussen de dienstenorganisatie van de Protestantse Kerk in Nederland en Human Content Mediaproducties B.V.