Meditatie november 2015 Meditatie november 2015

om eens over na te  denken
Twijfel
Meestal heb je een probleem, als je begint te twijfelen. Als je het niet meer voor 100% weet. Denk maar aan een examen, een belangrijke beslissing over een operatie of de koop van een nieuw huis. Of wat dacht u van de twijfel of je je partner kunt vertrouwen?
Toch kan de twijfel ook ruimte scheppen. Het voordeel van de twijfel is een rechtsbeginsel, waardoor twijfel de beklaagde ten goede komt. Geen rechter mag iemand veroordelen, als er twijfel is over zijn schuld. En ook ik moet me er soms aan laten herinneren:  twijfelgevallen verdienen een kans.
Gek genoeg lijkt het voordeel van de twijfel in godsdienstige aangelegenheden extra moeilijk te liggen. Geloof of ongeloof of anders-geloof van wat vreemd is, wordt amper getolereerd. En God zelf: Hij is heel gauw veroordeeld. Hij krijgt van alles de schuld, van wat op de aarde gebeurt. Ook al doen mensen elkaar vreeslijke dingen aan - God krijgt de schuld. Want hij heeft het niet voorkomen. Had hij niet moeten ingrijpen? En omdat God blijkbaar zo zelden ingrijpt, twijfelt menigeen of God er überhaupt bestaat. Het voordeel van de twijfel wordt God zelden verleend.
In een korte brief aan het einde van de bijbel bemoedigt een zekere Judas zijn lezers: "Als er bij jullie mensen zijn die twijfelen, steun hen dan." (Judas 1:22) Daaraan voorafgaand schrijft Judas pittige vermaningen over anders-gelovigen. Het doet me denken aan discussies van vandaag. Hoe minder ik af weet van anderen, die bij voorbeeld als vreemdelingen hier komen wonen, des te meer loop ik gevaar, intolerant te worden. Natuurlijk is het belangrijk op te komen voor wat mij lief en dierbaar is. Maar let op: te gauw beschadig of beledig je een onschuldige.
Ik hoop, Judas heeft aan het eind van zijn brief gemerkt, dat hij niet te hard van stapel moet lopen. Want God houdt van mensen, die ook twijfelen. Ook aan zich zelf twijfelen. Of aan de mensen,  aan de wereld, zelf aan God. Ook twijfelende mensen maken deel uit van de schepping. Vandaar de oproep die nog steeds actueel is: "Als er bij jullie mensen zijn die twijfelen, steun hen dan."

ds. W. Jöhlinger