PKN
Protestantse Gemeente Reiderland
 
Meditatie december 2015 Meditatie december 2015

om eens over na te denken
TWAALF NACHTEN  KERSTFEEST 
Het is lang geleden, dat de dagen voor kerst dagen van stilte en bezinning waren. Toen liep men bewust elke stap op de weg door de korter wordende dagen en lange nachten naar het mysterie van de kerst toe. Het lijkt alsof het heilige geheim is verloren gegaan, overspoeld door lichten, overstemd door woorden, onder de voet gelopen door rusteloze leegde, door het gepraat over het feest, door het gedoe rondom het feest. Het feest echter, dat ooit een bron van kracht was, lijkt nu vaak alleen het uur te wezen, waarin pas duidelijk wordt, dat alle kracht op is.
Misschien zijn de weken van de advent inderdaad verloren; in ieder geval voor deze generatie of voor een hele poos. En het helpt ook niet dat wij in de kerk ons aan iets willen vastklampen waarvan iedereen in zijn eigen praktijk al lang afscheid heeft genomen.   
Ik denk: voor onze generatie rest alleen de stilte daar te zoeken, waar we stilte ook kúnnen vinden. In de dagen daarna! Misschien begrijpen wij meer, als de liederen gezongen zijn en de kaarsen opgebrand zijn, als het jaar 2015 op zijn einde loopt, als het nieuwe jaar begonnen is.
Misschien helpt de herinnering dat vanouds het kerstfeest pas begint met de kerstnacht - en dat eerdere generaties er een feest van maakten dat 12 dagen duurde - of eigenlijk 12 nachten. Volgens mij zit in die oude traditie een kans voor onze rusteloze tijd. 
Misschien ontdekken wij opnieuw het geheim van de twaalf nachten die voor vele generaties voor ons zo'n belangrijke betekenis hadden; de twaalf heilige nachten die met de kerstnacht beginnen en die uitlopen op het feest van de verschijning van Christus op de 6e januari. Misschien vinden wij in onze tijd nog dat uur waarin we alleen zijn met één woord, met één beeld, waarin ons de zin van ons bestaan raakt, waarin Gods geheim ons aanroert. 

In die zin wens ik alle lezers een hernieuwde beleving van het grote feest dat ons te wachten staat. 
ds. W. Jöhlinger 

terug
 
 
Komende zondag27 – 05  09.30 uur Nieuwolda  Cremerstraat
Pastor T. Huizing
Organist: dhr. Dijkhuis 
1e:  Kerkrentmeesterlijk quotum 
2e - Kerk
3e - Diaconie plaatselijk
       
Welkom!
 
BUREN IN DE STREEKGEMEENTE

Klik HIER voor de websites van onze buurgemeenten.
 
Leesrooster
NBG  Bijbelteksten 
 
 
Contact
Voor opmerkingen, vragen
mail  
 
 
Protestantsekerk.net is een samenwerking tussen de dienstenorganisatie van de Protestantse Kerk in Nederland en Human Content Mediaproducties B.V.