Meditatie augustus 2015 Meditatie augustus 2015

Alles is mogelijk voor wie gelooft  (Marcus 9 : 23)

Ik houd van deze mateloze opschepperij in sommige uitspraken in de bijbel. Dat alles mogelijk is voor wie gelooft,  lijkt me zo brutaal overdreven dat het alleen maar goed doet. Ik word er vrolijk van. Natuurlijk weet ik: het klopt zo niet! Ik kan niet knutselen als een Japanse origami-meester, ik kan niet voetballen als Arjen Robben, niet zingen als Plácido Domingo. Ik kan geen zieken wonderlijk genezen als Jezus. En toch beweert Jezus: toch - jij kunt het! Yes you can!
Deze toezegging tilt me op boven  mijn realistische beperkingen. De bijbel  bemoedigt me het onmogelijke mogelijk te achten. Niet dat ik zo nodig moet kunnen knutselen, voetballen of zingen. Maar de bijbelse belofte bemoedigt me wel, niet te gauw op te geven en te beweren: daar kun je niets aan doen. De bijbel inspireert me telkens opnieuw, te durven vertrouwen - ondanks alles teleurstellingen. Te durven verwachten, te hopen dat dit leven meer te bieden heeft, dan wat doods en vergankelijk is. Dat er leven is, dat doorgaat, sterker nog: dat God me gaat vernieuwen.  Gods kracht zal me opwekken om echt te leven.
Dit geloof motiveert me, om in de kracht van het gebed te geloven. Niet enkel met de lippen voor de  vluchtelingen en mensen in nood te bidden, maar er op te vertrouwen en te hopen en te verwachten, dat mensen uit Gods kracht de wereld ten goede kunnen veranderen. Dat Gods kracht mij kan veranderen, daadwerkelijk te blijven hopen en  niet te vroeg op te geven.
ds. W. Jöhlinger