Meditatie juli augustus 2016 Meditatie juli augustus 2016

Wat is jouw aard?
Twee monniken stonden in de rivier hun kleding te wassen.
Opeens zagen ze een schorpioen die dreigde te verdrinken.
Eén van de monniken schepte het dier op en zette het op de oever.
Terwijl hij de schorpioen redde, stak deze hem.
De monnik ging verder met het waswerk. Opnieuw viel de schorpioen in het water.
De monnik redde het dier voor de tweede keer en werd opnieuw gestoken.
De andere monnik vroeg hem: ‘Vriend, waarom ga je ermee door de schorpioen te redden
terwijl je weet dat het zijn aard is om te steken?’
‘Omdat’, antwoordde de monnik, ‘Omdat het mijn aard is om te redden.’

Dit korte verhaal heeft als titel meegekregen: ‘Wat is je aard?’
Bij die ene monnik is het heel duidelijk: het ligt in zijn aard om te helpen en te redden.
Zo ken ik er wel meer: moeder Teresa bijvoorbeeld en majoor Bosshardt en……… Jezus.
Wat die niet allemaal voor mensen gedaan heeft………
Ligt het ook in onze aard om voor anderen op te komen, hen te helpen, voor hen te zorgen?
Of om het te zeggen met woorden uit de Bijbel: ligt het in onze aard om onze naaste lief te hebben als onszelf?
Naastenliefde is moeilijk!
Niet altijd natuurlijk en je krijgt er vaak ook veel voor terug, maar als je risico’s loopt zoals die monnik, die tot twee keer toe door de schorpioen gestoken werd…….
Een tijd geleden ging het op tv over pesten in de klas. Het meisje dat gepest werd was er ook bij. Aan haar klasgenoten werd gevraagd waarom zij niet voor het gepeste meisje waren opgekomen.‘k Zal daar gek zijn’, zei er één, ‘en dan zeker zelf het pispaaltje worden.’
Ja, dat risico loop je. Kijk maar naar Jezus.
Geweldig wat Hij voor mensen gedaan heeft: voor armen, zieken, gestoorden, gepesten…..,
maar Hij werd wel het pispaaltje. Zijn naastenliefde werd Hem fataal, het kostte Hem uiteindelijk zijn leven.
Hoe Jezus dat allemaal heeft kunnen opbrengen?
Omdat Hij vurig geloofde in de liefde van God. De liefde van God is Jezus’ grote inspiratiebron en daarom geldt voor Hem hetzelfde als voor die ene monnik: ‘Redden ligt in zijn aard.’
Ik eindig met de vraag waarmee ik begon:  ‘Wat is jouw aard?’
ds. Simone van de Vrie, Oude Pekela