Meditatie april 2017 Meditatie april 2017

Uw koninkrijk kome!
Ooit  vroegen de vrienden van Jezus: wat moeten wij bidden? Toen heeft Jezus zijn leerlingen - en dus ook ons- het beroemde gebed geleerd, dat naar zijn eerste woorden het Onze-Vader genoemd wordt.
De kortste maar m.i. krachtigste van de zeven beden luidt: “Uw koninkrijk kome!“
Zo bidden mensen in nood, mensen die waar dan ook op de wereld tekort gedaan worden, mensen die door de machtigen vertrapt en vernederd worden. “Uw koninkrijk kome“ is een tegelijk een roep om hulp en een schreeuw van hoop. Uiteindelijk zal de willekeur van de macht ophouden. Eindelijk zal de macht van de sterkste haar macht verliezen. Eindelijk zullen landmijnen geen kinderen meer verscheuren, eindelijk zullen vrouwenhandelaren geen meisjes meer in de prostitutie verkopen. Eindelijk is terreur geen antwoord meer op terreur,  eindelijk zullen de vredestichters geen verraders meer heten. Eindelijk raakt niemand meer verslaafd aan de roes van de overwinning. Eindelijk zal de waarde van de Dow Jones  of de AEX niet langer de politiek bepalen. Eindelijk zullen de goederen van deze wereld rechtvaardig verdeeld worden, eindelijk zal geen kind meer met honger naar bed moeten. Eindelijk zullen we tijd voor elkaar hebben en voor de bloei van de rozen. Pijn is dan nog pijn, maar niemand zal zonder troost blijven.
Eindelijk komt Uw koninkrijk - maar wanneer? Pas als het te laat is om ons korte leven te veranderen?
“Uw koninkrijk kome“ bidden wij. Wij bidden God om bijstand, om ook daadwerkelijk Gods wil te doen. Dan begint misschien dit koninkrijk - in ons eigen leven - zachtjes, haast onopgemerkt, altijd weer bedreigd, maar toch ook hier of daar ...
Het groeit. Het komt. Zonder ons! En toch niet zonder ons.
ds. W. Jöhlinger