Meditatie september 2015 Meditatie september 2015

Wat horen de oren als het helemaal stil is?
Met Anne valt het moeilijk in gesprek te blijven. Niet dat ze zo gesloten is. In tegendeel, ze is voortdurend bereikbaar, altijd online, het liefst via haar smartphone. Tijdens het eten  appt ze met vrienden. Telkens weer vibreert haar toestel naast haar kom - en dat vraagt onmiddellijk om een reactie. Altijd houden haar meerdere contacten tegelijk bezig. En zo is zij nooit helemaal hier en nu aanwezig. Zij kan en wil niet anders. En wandeling over de dijk, waar ze misschien even geen "bereik" heeft, is voor haar een gruwel. En ik geef toe: tot op zekere hoogte kan ik haar zelfs begrijpen. Niet bereikbaar te zijn, afgesloten van de wereld, dat zijn we niet meer gewend. Dat voel als vrijheidsberoving.  En toch doet 'radiostilte' af en toe goed.
"Wat horen de oren als het helemaal stil is?" vraagt het kleinkind zijn oma. Gekke vraag? Natuurlijk hoor je dan niets - zou waarschijnlijk ons antwoord zijn. Maar oma kijkt vertederd naar haar schatje en antwoordt: "Dan luisteren ze naar het hart." En oma heeft gelijk. Af en toe heeft iedereen echte rust nodig - momenten, die ons naar ons hart laten luisteren.
In de bijbel vinden zich tal van verwijzingen naar rust. Naar stilte. Naar momenten, waar je je hart open stelt. Waar je bidt. Niet als gebed waar je je verlanglijsteje afwerkt - maar waar je je openstelt voor wat in je leeft - en voor wat God je nu wil zeggen. Misschien gunt hij je nu alleen maar rust. Misschien hoor je ook iets, wat aan je leven een nieuwe dimensie geeft...
ds. W. Jöhlinger